гр. Софиякв. Хладилника, ул. Орел №8

14 съвета как да почистваме правилно лицето си

Може и да ви се струва като най-простото нещо на света, но ще се учудите колко хора са объркани и не знаят как правилно да измият и почистят лицето си. Много от тях вярват, че измиване и почистване на лицето се налагат само когато имаме нанесен грим. Това е абсолютно погрешно разбиране. За да се радвате на здрава, красива и безпроблемна кожа е необходимо да измивате старателно лицето си поне два пъти на ден. И е важно това да се случва наистина качествено. 

Без значение от типа кожа и моментно ѝ състояние, вечерното почистване е просто задължително. Отстраняването на грима и мръсотията ще помогне на кожата ви да се подготви за нощната регенерация. Това е особено важно, тъй като  през ноща порите имат функцията да извеждат токсините и ако са запушени това може да създаде проблеми.

Ето някои конкретни насоки, които да ви помогнат да изградите рутина, която работи и ще ви направи горди притежатели на здрава и сияйна кожа.

Премахвайте внимателно своя грим

Използвайте  тоалетно мляко или почистващо олио, за да отстраните внимателно всички остатъци от грим преди да пристъпите към същинското почистване и измиване на лицето. Това е важна стъпка, която не бива да пропускате, особено ако ежедневно сте изложени на факторите на градската среда.

Забравете за обикновения твърд сапун

Освен ако не са със специална формула, сапуните не са подходящи за измиване на лицето, тъй като променят pH баланса на кожата. Най-добре е да използвате специално измивно олио или балсам.

Използвайте хладка вода

Нека да разбием един мит - порите не са портали, които горещата вода отваря магически, а студената затваря.

Истината е, че е добре да се придържате към умерена температура на водата, с която миете лицето си.

Внимавайте с грубото четкане и търкане

Твърде агресивните механични движения могат да нарушат естествения защитен слой на кожата ви. Най-добрият начин да почистите лицето е като използвате пръстите си и оставите продуктите да подействат. Ако желаете да ексфолирате кожата по-скоро заложете на продукти, които съдържат киселини или плодови ензими. Достатъчно е да ги нанесете и да оставите да подействат за минута, и те ще свършат "мръсната" работа. 

*Бъдете внимателни при употребата на киселини, тъй като някои от тях правят кожата фоточувствителна

Дайте шанс на мицеларната вода

Мицеларната вода съдържа мицелни молекули, които се прикрепят към грима и мръсотията и ги разграждат. Тя може да ви помогне ефективно да почистите своя грим и натрупаната през деня мръсотия. Много момичета разчитат на нея като единствено средство за почистване и наистина тя е много удобна, особено когато сте на път, но въпреки това сама по себе си не е достатъчна, за да почистите пълноценно и в дълбочина лицето си.

*Добре е да имате предвид, че някои мицеларни води изискат задължително отмиване, затова винаги проверявайте указанията за употреба на конкретната марка.

Не се вманиачавайте по джаджи и гъби

Проучвания показват, че количеството бактерии, което се събира в гъбите луфа е притеснително и със сигурност не ги прави най-добрият избор. Същото се отнася и за накрайниците на различните четки за лице. Ако все пак решите да използвате такива спомагателни пособия в рутината си, то се погрижете да ги дезинфекцирате добре, чрез накисване в спиртен или друг антибактериален разтвор след всяка употреба.

Не спирайте до брадичката

Вашата кожа не приключва до брадичката. Деколтето и шията ви също събират мръсотия и мъртви клетки, и имат нужда от грижа, почистване и масаж.

Попивайте нежно с мека кърпа

Не забравяйте да не търкате, когато подсушавате лицето си. Най-добре е това да става с леки попиващи движения и с мека кърпа.

Не прекалявайте с миенето

Често забравяме, че мием лицето си и под душа, след физическа активност,  понякога дори просто за да се освежим.. Прибавено към рутина с две измивания на ден може и да ни дойде много. Особено за тези, които са с по-суха кожа. Затова не прекалявайте, обикновено едно дълбоко почистване вечер и едно освежаващо леко почистване сутрин са напълно достатъчни.

Използвайте точните количества

Ако някой от продуктите не работи според очаквнията ви, то не бързайте да го захвърляте. Преди това се уверете, че използвате точните количества от него. Много често сме склонни подсъзнателно (или пък не съвсем) да използваме по-малки количества, за да пестим продукт. Просто не го правете, защото накрая нито ще сте доволни от продукта, нито ще има резултат.

Ако не сте сигурни как и в какво количество се прилага даден продукт, то проверете каква е препоръката на производителя. В крайна сметка затова продуктите минават през етапи на проучване и тестове, за да се установят най-ефективните и безопасни количества при употреба.

Не прекалявайте с механичното ексфолиране

Кожата ви има естествена бариера, която ѝ помага да задържи естествената си влага. Ако използвате продукти с ексфолиращи частици и търкате прекалено агресивно това може да наруши повърностния слой на кожата ви.

Често срещан признак при прекалено ексфолиране е хипер чувствителността. Тя се изразява в раздразнение, обриви и дори парене при нанасяне на продукти.

Ако желаете да ексфолирате кожата по-скоро заложете на продукти, които съдържат киселини или плодови ензими. Достатъчно е да ги нанесете и да оставите да подействат за минута, и те ще свършат "мръсната" работа. 

Бъдете внимателни и с ежедневната  им употреба, тъй които съдържат активни ексфолиращи съставки, коита са изключително силни и някои от тях могат да направят кожата фоточувствителна.

Завършете с тонер

Технически тонерът не е част от измивната рутина на лицето, но безспорно е изключително важен.

Тонерите обикновено имат леки формули, които помагат на кожата да възстанови своето pH след почистване, така че да може да изпълнява своята антибактериална и защитна функция. Различните съставки на тонерите могат да таргетират различни кожни проблеми като например:

  • розова вода - срещу стареене
  • лайка - известна с успокоителното си действие
  • хамамелис - при борба с акне

Нанасянето на тонерите става, като отсипете малко врху тампон за грим и нанесете върху кожата на лицето.

Не пропускайте да хидратирате

Като допълнение към тонирането се уверете, че хидратирате добре. Някои хора харесват "стегнатото" усещане след измиване, но това е измамна заблуда, тъй като тази стегнатост всъщност е признак на изсушаване.

Ако кожата ви системно се усеща суха след измиване, напуква се или се бели, то това е признак, че трябва да промените нещо в рутината си.

Експериментирайте

 И послено, но не и по важност - четете, информитайте се и експериментирайте с рутината си! Ако нещо не работи и не постигате желания резултат - не се отчайвайте! Помнете, че кожата ви е уникална по рода си и се нуждае от специален подход, което изисква определено напасване. В крайна сметка измиването на лицето е основна и изключително важна стъпка в поддържането на кожата здрава, красива и млада. А както знаем здравата кожа е свежа и сияйна, и никога не излиза от мода. 

Последно от блога

Модна фотография и фотосесии
Модна фотография и фотосесии
Гримът за пред камера има своите особености и изисква изключителна прецизност. Имала съм удоволатвието да изучавам тънкостите на   "Commercial...
Oct 16, 2021
14 съвета как да почистваме правилно лицето си
14 съвета как да почистваме правилно лицето си
This is a text snippet of the article. You can add short text here or remove the text and leave it blank.
Nov 04, 2021
Обемнo удължаване
Обемнo удължаване
Обемното удължаване на мигли представлява метод, при който към всяка натурална мигличка се залепя снопче, съставено от няколко екстеншъна. При...
Oct 16, 2021
Грим за събития
Грим за събития
Без значение  от повода и събитието професионалният грим е важен аксесоар за всяка дама. Когато е съобразен с повода,  добре съчетан с ...
Nov 02, 2021
Пробен грим и необходим ли е?
Пробен грим и необходим ли е?
Какво представлява пробния грим и защо е толкова важен?
Ценоразпис
Ценоразпис
Списък на всички предлагани услуги, както и техните цени може да разгледате тук.
Oct 16, 2021
Запишете се за нашия бюлетин